Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Δελτίο Τύπου των εκλεγμένων με την ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ για τη συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με τον Υπουργό Παιδείας.

Δελτίο τύπου των εκλεγμένων με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε για τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας.

Πραγματοποιήθηκε στις 18/9/2024 συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, αποτελούμενη από τον Υπουργό κ. Κ. Πιερρακάκη και τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Ι. Κατσαρό.
Στη συνάντηση, που επιτέλους παρευρέθηκε ο Υπουργός μετά από πάνω από ένα χρόνο που δεν είχε δεχθεί την Ομοσπονδία, θέσαμε με αναλυτικό και συγκεκριμένο τρόπο όλα τα σοβαρά και εκρηκτικά προβλήματα με τα οποία ξεκίνησαν τα σχολεία τη φετινή χρονιά. Παρουσιάσαμε τις θέσεις και τις αποφάσεις του κλάδου, με στόχο να λάβουμε σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις.

Στις τοποθετήσεις του ΔΣ της ΔΟΕ τέθηκαν ολοκληρωμένα τα εξής θέματα:
  • Η απαράδεκτη στάση του ΥΠΑΙΘΑ, με την προσπάθεια απαξίωσης του ΔΣ της ΔΟΕ, την αδυναμία, με ευθύνη της πολιτική ηγεσίας του Υπουργείου, στη στοιχειώδη επικοινωνία όλο αυτό το χρονικό διάστημα με αποκορύφωμα την «υποδοχή» με γκλομπς και χημικά στα μέλη του ΔΣ και σε μικρά παιδιά στις 4/9/2024 έξω από το Υπουργείο.
  • Το μεγάλο παιδαγωγικό «έγκλημα» που διαπράττεται μέσα από το λουκέτο-συμπτύξεις πάνω από 1000 τμημάτων, στη λογική του εξορθολογισμού και του κόστους που διαπνέει την Κυβερνητική πολιτική όταν πρόκειται για τις ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών. Διατυπώθηκε το πάγιο αίτημα να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις, να επανασυσταθούν τμήματα σε πολλές και συγκεκριμένες περιπτώσεις που θέσαμε, να αρθούν ακόμα και παράτυπες μετακινήσεις μαθητών από σχολεία.
  • Τα τεράστια κενά στη στελέχωση των σχολείων, σε όλες τις ειδικότητες και την παράλληλη στήριξη, οι εκατοντάδες ώρες που χάνονται και η αδυναμία σε πολλά σχολεία να λειτουργήσουν με ολοκληρωμένο πρόγραμμα.
  • Τα σοβαρά ζητήματα των συναδέλφων αναπληρωτών, των απαράδεκτων αρνητικών διακρίσεων που δέχονται (πχ άδεια ανατροφής), η φημολογία για αλλαγές στον τρόπο διορισμού.
  • Τα μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης μετά και την αλλαγή του νόμου για τις σχολικές επιτροπές των Δήμων που προκαλεί οικονομική ασφυξία στα σχολεία.
  • Η επικίνδυνη κατάσταση των κτηριακών υποδομών, η απουσία αντισεισμικών ελέγχων, οι σχεδόν καθημερινοί τραυματισμοί εκπαιδευτικών και μαθητών, οι κίνδυνοι από την απουσία ελέγχων.
  • Η κατάσταση εργασιακής εξαθλίωσης που αφορά κάθε εκπαιδευτικό αλλά ιδιαίτερα τους αναπληρωτές και τους νεοδιόριστους, οι μισθοί κυριολεκτικά πείνας των νεοδιόριστων και όλων των συναδέλφων, το άγχος και η ανασφάλεια που επιτείνεται στα σχολεία, οι ντροπιαστικές εικόνες εκπαιδευτικοί να μη έχουν κατάλυμα να μείνουν ή να μένουν σε αυτοκίνητα, σε σχολεία και σε σκηνές.
  • Η «ανοιχτή πληγή» που δημιουργεί στα σχολεία, η επιμονή του ΥΠΑΙΘΑ να εφαρμόσει και φέτος με τον μανδύα της «αναβάθμισης» τους νόμους 4692 και 4823 για την λεγόμενη αξιολόγηση, δηλαδή την προσπάθεια κατηγοριοποίησης σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών.
  • Η εντεινόμενη επιχείρηση τρομοκράτησης του κλάδου, το όργιο αυθαιρεσιών που καταφεύγουν τα στελέχη εκπαίδευσης, η βιομηχανία διώξεων και πειθαρχικών που άρχισε σε εκπαιδευτικούς που ασκούν το απεργιακό τους δικαίωμα.
  • Η υποχρέωση του ΥΠΑΙΘΑ και των ΔΙΠΕ να προχωρήσουν άμεσα στη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων, μετά και τη νέα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που δικαιώνει τους νεοδιόριστους του 2020, η απαίτηση να αποσυνδεθεί η διαδικασία από τον αντιδραστικό ν. 4823/21.
  • Η ανάγκη να ικανοποιήσει άμεσα το ΥΠΑΙΘΑ όλες τις αιτήσεις συναδέλφων για μετάταξη.
  • Η εμμονή και η συνειδητή πολιτική επιλογή του ΥΠΑΙΘΑ να επιβάλλει τον τρόπο εκπροσώπησης και εκλογών για ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια μέσω των ηλεκτρονικών εκλογών και η συνεχιζόμενη προσπάθεια ουσιαστικής παρεμπόδισης της δράσης των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ χωρίς τη χορήγηση της προβλεπόμενης συνδικαλιστικής άδειας για τα μέλη του.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τη συζήτηση και τις απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, είναι ότι απέναντί μας έχουμε μια βάρβαρη πολιτική, που αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση και τους μαθητές μας σαν κόστος, που στριμώχνει τις ανάγκες μας στα δημοσιονομικά περιθώρια αυτής της πολιτικής, που τα δίνει όλα στους λίγους και θα συνεχίσει. Για αυτό και δεν έδωσε ουσιαστική λύση σε κανένα από τα εκρηκτικά προβλήματα που θέσαμε.
Έτσι, πέρα από τα γνωστά και τετριμμένα ότι η πολιτική της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘΑ έχουν συνέχεια, ο Υπουργός μας είπε ότι για να καλύπτονται τα κενά με μόνιμους διορισμούς πρέπει να εξορθολογιστούν, δηλαδή να περικοπούν. Ότι τα κτίρια πράγματι έχουν προβλήματα αλλά ότι η χρηματοδότηση δεν φτάνει, άρα να βρούμε χορηγούς-ευεργέτες και να προτεραιοποιήσουμε ποιο ταβάνι είναι να πέσει πρώτο, ή πού πρέπει να γίνει αντισεισμικός έλεγχος. Ότι η β' φάση προσλήψεων αναπληρωτών δεν είναι έτοιμη και θα γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, δηλαδή στα σχολεία θα συνεχίσουν να χάνονται εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας. Ότι οι εκπαιδευτικοί είμαστε πραγματικά από τους φτωχότερους της ΕΕ, αλλά οι αυξήσεις θα πρέπει να ακολουθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, άρα 0,4 ευρώ τη μέρα από τον Απρίλη του 2025. Εκεί όμως που ήταν πραγματικά αποκαλυπτικός για τις κατευθύνσεις και τις πραγματικές προτεραιότητες αυτής της πολιτικής ήταν στην ομολογία ότι η χρηματοδότηση για στήριξη των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης οι οποίες δίνονται στα «ψηφιακά» και «πράσινα» μεγάλα συμφέροντα που έχουν κέρδη.
Σε ότι αφορά την αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση, την επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού των εκπαιδευτικών με τις διώξεις και τις απειλητικές εγκυκλίους δήλωσε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί. Όμως δεν απάντησε αν θα εφαρμοστούν άμεσα οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους νεοδιόριστους συναδέλφους.
Ο Υπουργός ενημέρωσε την Ομοσπονδία ότι το επόμενο διάστημα θα φέρει ρύθμιση για το πλαίσιο θωράκισης των εκπαιδευτικών, για τις σχολικές εκδρομές, θα τροποποιήσει τη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ δήλωσε ότι θα εξετάσει το αυτονόητο δικαίωμα των αναπληρωτών στην 9μηνη άδεια ανατροφής, το δικαίωμα συνυπηρέτησης των εκπαιδευτικών και την αδικία με τους νεοδιόριστους των ειδικών κατηγοριών-ΑΜΕΑ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Δεν περιμέναμε τη συγκεκριμένη συνάντηση για να κατανοήσουμε ότι για να αλλάξουμε τα πράγματα, για να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, για να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και την παιδαγωγική μας υπόσταση, χρειάζεται σύγκρουση με αυτή την πολιτική, με τον «εξορθολογισμό» της υποβάθμισης των αναγκών των πολλών για τα κέρδη των λίγων. Τις επόμενες ημέρες μέσα από τις ΓΣ των Συλλόγων μας θα στείλουμε ένα ηχηρό, μαζικό και αποφασιστικό μήνυμα στην Κυβέρνηση, ότι δεν αποδεχόμαστε την «κανονικότητα» τους. Θα βροντοφωνάξουμε ότι οι μαθητές μας και οι ανάγκες τους, η ζωή και τα δικαιώματά μας δεν είναι κόστος. Θα χτίσουμε συλλογική ασπίδα αλληλεγγύης απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό, τις πιέσεις και τις διώξεις. Θα υπερασπιστούμε τις συλλογικές μας αποφάσεις, θα αποφασίσουμε Απεργία που θα στριμώξει ακόμα παραπάνω την Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ, αλλά και θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας.







Για την οικονομική ασφυξία των σχολείων

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ – ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ Ή ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

    Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα σχολεία βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και αδυναμίας λειτουργίας ακόμα και για τα στοιχειώδη ζητήματα καθημερινότητας. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο στους Δήμους κάτω των 100 σχολικών μονάδων, όπου καταργήθηκαν με νόμο του 2023 οι σχολικές επιτροπές. Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών ήρθε να προστεθεί στη διαχρονική υποχρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και στην σταθερή προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων για τη μετάθεση του βάρους στους ίδιους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών είχαμε αναδείξει αυτό το ζήτημα από τον Σεπτέμβριο του 2023 και είχαμε θέσει το θέμα σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, αλλά δυστυχώς δεν τοποθετήθηκε καμία άλλη δύναμη.

Η κατάσταση τη φετινή χρονιά είναι τραγική!
    Στις 30 Ιούνη οι διευθυντές ήταν υποχρεωμένοι να επιστρέψουν όσα χρήματα είχαν στα ταμεία τους στους δήμους, στους οποίους σύμφωνα με το νέο νόμο περνάει η αποκλειστική διαχείριση των χρημάτων. Έκτοτε κανένα χρηματικό ποσό δεν έχει δοθεί στα σχολεία. Και με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, βιώσαμε πραγματικά τραγελαφικές καταστάσεις: Σχολεία με κομμένο τηλέφωνο, διευθυντές να κάνουν «ανταλλαγή προϊόντων»: Θα σου δώσω χαρτί τουαλέτας, δώσε μου χλωρίνη. Διευθυντές να ψωνίζουν «βερεσέ» ή να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, για να μπορέσει το σχολείο να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς.
    Ειδικά φέτος η περιβόητη σχολική λίστα που μοιράζεται στους γονείς των μαθητών κυρίως των δημοτικών ήταν εμπλουτισμένη με νέα «σχολικά είδη» όπως χαρτί κουζίνας, μωρομάντηλα, αντισηπτικά, καθαριστικά κ.α., χωρίς να αναφέρουμε βέβαια το «αυτονόητο» φωτοτυπικό χαρτί Α4.
    Η 3η δόση εκταμιεύτηκε, όπως μάθαμε, μόλις αυτή την εβδομάδα αλλά τα χρήματα, με ευθύνη των δήμων, θα φτάσουν στα σχολεία μέσα Οκτώβρη και αν… Πόσα χρήματα θα πάρουν τα σχολεία και πως κανείς δεν ξέρει!!! Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μέχρι τότε και τί θα γίνει με τα χρήματα που έχουν βάλει ήδη οι διευθυντές από την τσέπη τους; Τι θα γίνει με τους απλήρωτους λογαριασμούς; Τι θα γίνει με την προμήθεια του πετρελαίου; Πως θα γίνονται οι απαραίτητες επισκευές; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα περιμένουν απάντηση. Εδώ και τώρα Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όχι να απαντούν, όπως έγινε σε αρκετές περιπτώσεις, «ζητήστε χρήματα από τους γονείς»!!
    Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποχρηματοδότησης του σχολείου, που ισχύει και πριν την κατάργησή τους. Το γεγονός ότι δεν φρόντισαν όλο αυτό το διάστημα, μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών, να διαμορφώσουν ένα σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης των σχολείων δεν είναι αστοχία. Είναι επιλογή για να εξαναγκάσουν τα σχολεία να ξεκινήσουν να ψάχνουν χορηγούς και πόρους. Εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση εμπορευματοποίησης του σχολείου και λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αποτελεί πολιτική επιλογή όχι μόνο της Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες με το σύνολο των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών νόμων που έχουν ψηφίσει προωθούν ένα Σχολείο αυτόνομο, αποκεντρωμένο με διευθυντές-μάνατζερ, που θα έχουν οι ίδιοι την ευθύνη διαχείρισης της σχολικής μονάδας και μαζί με τον σύλλογο διδασκόντων θα ψάχνουν να βρουν χορηγούς για να χρηματοδοτούν τα σχολεία, ενώ οι γονείς θα καλούνται να βάζουν κάθε χρόνο ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όχι μόνο για τα έξοδα των παιδιών τους αλλά ακόμη και για τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης των σχολείων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Πιερρακάκης επιδιώκουν την επιτάχυνση της εφαρμογής των ν. 4692/20 και 4823/21 (Κεραμέως), μέσα από τους οποίους έχουν θεσμοθετήσει τη αναζήτηση πόρων και χορηγών από την σχολική μονάδα.
    Δεν είναι τυχαίο ότι στα πλαίσιο της λεγόμενης «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» υπάρχει και δείκτης που αξιολογεί την ικανότητα προσέλκυσης χορηγών.
    Ο οικονομικός στραγγαλισμός των σχολείων, τα μαζικά λουκέτα σε τμήματα, η ελαστικοποίηση της εργασίας των εκπαιδευτικών, η οικονομική αφαίμαξη των γονιών και η με πάση θυσία επιβολή της κατηγοριοποίησης των σχολείων μέσω της λεγόμενης «αξιολόγησης» είναι κρίκοι στην ενιαία αλυσίδα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την μόρφωση των παιδιών ως κόστος, που ματώνει καθημερινά το λαό, για να υπηρετεί τα ματωμένα πλεονάσματα και τα κέρδη των λίγων.

Εδώ και τώρα απαιτούμε:
● Σαφές πλαίσιο και διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν ότι θα καλύπτεται έγκαιρα το σύνολο των αναγκών με βάση τις ανάγκες και τα αιτήματα των σχολικών μονάδων.
● Άμεση κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολείων με ευθύνη του κράτους.
● Δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των πραγματικών αναγκών.
● Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
● Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία χωρίς χορηγούς και ιδιώτες.
● Όχι στην κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων και εκπαιδευτικών.